Результаты самых значительных мировых медицинских исследований человеческого мозга и сознания во время смерти

Publicēti pasaulē lielākā nāvei-tuvās-pieredzes pētījuma rezultāti

Results of world's largest Near Death Experiences study published

 

16 11 17 01

Atmiņas saistībā ar nāvi, tā sauktās ārpusķermeņa pieredzes (out-of-body experiences (OBE)) vai nāvei-tuvās-pieredzes (NTP) (near-death experiences (NDE)), bieži liecina par fenomenu, kam pārsvarā tiek piedēvēts halucināciju vai ilūziju raksturs; tomēr objektīvi pētījumi par šīm pieredzēm ir ierobežoti.

2008. gadā tika uzsākts plaša mēroga pētījums, kurā piedalījās 2060 pacienti no 15 slimnīcām Apvienotajā Karalistē, ASV un Austrijā. Pētījumā “Apzināšanās atdzīvināšanas laikā (AWARE (AWAreness during REsuscitation))" tika pētīts plašs garīgās pieredzes klāsts saistībā ar nāvi. Pētnieki pārbaudīja arī apzinātās pieredzes derīgumu, izmantojot objektīvus marķierus, – pirmo reizi lielā pētījumā –, lai noteiktu, vai apgalvojumi par apzināšanos saistībā ar ārpusķermeņa pieredzi atbilst reāliem notikumiem vai halucinācijām.

Pētījuma rezultāti ir publicēti žurnālā “Atdzīvināšana (Resuscitation)” un tagad ir pieejami tiešsaistē. Pētījumā secināts:

  • Tēmas, kas attiecas uz nāves pieredzi, šķiet, ir daudz plašākas nekā tas, kas tika saprasts līdz šim, vai tas, kas tika aprakstīts kā tā sauktā nāvei-tuvā pieredze[1].
  • Dažos sirdsdarbības apstāšanās gadījumos atmiņas par vizuālo apziņu ir saderīgas ar tā saukto ārpusķermeņa pieredzi un var atbilst faktiskiem notikumiem.
  • Lielākajai daļai cilvēku var būt spilgta nāves pieredze, bet viņi to neatceras, jo ir piedzīvojuši smadzeņu traumu vai sedatīvu zāļu ietekmi uz atmiņas ķēdēm.
  • Plaši lietoti, taču zinātniski neprecīzi termini, piemēram, NTP un ārpusķermeņa pieredze, var būt nepietiekami, lai aprakstītu faktisko nāves pieredzi. Turpmākajos pētījumos būtu jākoncentrējas uz jēdzienu “sirds apstāšanās”, kas ir bioloģisks sinonīms nāvei, nevis uz slikti definētiem medicīniskiem stāvokļiem, ko dažkārt dēvē par "nāves tuvumu".
  • Atmiņā izsauktā pieredze saistībā ar nāvi ir pelnījusi patiesu izmeklēšanu bez aizspriedumiem.

 

16 11 17 02

 

Sk. arī Ko atceras neiroķirurgs, kurš pārdzīvoja klīnisko nāvi[2].

 

Dr. Sems Parnia (Sam Parnia), kritiskās aprūpes medicīnas docents un reanimācijas pētījumu direktors ASV Ņujorkas štata Stonibrukas (Stony Brook) Universitātē, un pētījuma vadošais autors, paskaidroja: "Pretēji priekšstatam nāve nav konkrēts moments, bet gan potenciāli atgriezenisks process, kas iestājas pēc jebkuras smagas slimības vai nelaimes gadījuma, kas izraisījis sirds, plaušu un smadzeņu darbības apstāšanos. Šo procesu sauc par “sirds apstāšanos”, ja notiek mēģinājumi to pagriezt atpakaļ; tomēr, ja šie mēģinājumi neizdodas, to sauc par "nāvi". Šajā pētījumā mēs vēlējāmies paplašināt emocionāli uzlādēto, taču vāji definēto NTP terminu, lai objektīvi izpētītu, kas notiek, kad mēs nomirstam.”

16 11 17 03

Trīsdesmit deviņi procenti pacientu, kuri izdzīvoja sirdsdarbības apstāšanās laikā un spēja izturēt strukturētas intervijas, aprakstīja apzināšanās uztveri, taču interesanti, ka viņiem nebija nekādu skaidru atmiņu par notikumiem.

16 11 17 04

"Tas liek domāt, ka daudzi cilvēki sākotnēji ir garīgi aktīvi, bet pēc tam pēc atveseļošanās zaudē atmiņas, jo ir piedzīvojuši smadzeņu traumu vai sedatīvu zāļu ietekmi uz atmiņu izsaukšanu," skaidroja Dr. Parnia – Sauthemptonas Universitātes goda pētnieks. Tieši viņš uzsāka AWARE pētījumu.

No tiem, kuri ziņoja par apzināšanās uztveri un pabeidza turpmākās intervijas, 46 procenti saistībā ar nāvi demonstrēja plašu garīgo atmiņu klāstu, kas nebija savienojams ar bieži lietoto NTP terminu. Tas ietvēra bailes un vajāšanu. Tikai 9 procentiem bija pieredze, kas bija saderīga ar NTP, un 2 procentiem bija pilnīga ārpusķermeņa pieredzes apzināšanās, precīzi aprakstot notikumus caur “redzēt” un “dzirdēt”.

Viens gadījums tika apstiprināts un fiksēts, izmantojot dzirdes stimulēšanu sirds apstāšanās laikā. Dr. Parnia secināja: "Tas ir nozīmīgi, jo bieži tiek pieņemts, ka pieredze saistībā ar nāvi, iespējams, ir halucinācijas vai ilūzijas, kas rodas vai nu pirms sirds apstāšanās, vai pēc tam, kad sirds ir veiksmīgi restartēta, bet ne pieredze, kas atbilst "īstajiem" notikumiem, kad sirds nepukst. Šajā gadījumā apzināšanās parādījās trīs minūšu laikā, kad nebija sirdspukstu. Tas ir paradoksāli, jo smadzenes parasti pārstāj darboties 20–30 sekunžu laikā pēc sirdsdarbības apstāšanās un neatsāk darbību, kamēr sirds nav restartēta. Turklāt detalizētās atmiņas par vizuālo apziņu šajā gadījumā atbilda pārbaudītajiem notikumiem.

 

Sk. arī Ko zinātnieki domā par dzīvi pēc nāves[3].

 

16 11 17 05

"Tādējādi, lai gan nebija iespējams pilnībā pierādīt, cik reāla ir pacientu pieredze un apgalvojumi par apzināšanās uztveri (jo tikai 2 procenti gadījumu skaidri izsauca redzes apziņu jeb tā saukto ārpusķermeņa pieredzi), tomēr no tā nav arī iespējams atteikties un šajā jomā ir jāstrādā vairāk. Skaidrs, ka atmiņā atsauktā pieredze, kas saistīta ar nāvi, tagad ir pelnījusi turpmāku patiesu izmeklēšanu bez aizspriedumiem.”

Ir nepieciešami arī turpmāki pētījumi[4], lai noskaidrotu, vai apzināšanās (tieši vai netieši) var izraisīt ilgtermiņa nelabvēlīgus psiholoģiskus rezultātus, tostarp posttraumatiskā stresa sindromu.

Dr. Džerijs Nolans (Jerry Nolan), “Resuscitation” galvenais redaktors, izteicās: "AWARE projekta dalībnieki ir jāapsveic ar aizraujoša pētījuma pabeigšanu; tas pavērs durvis plašākiem pētījumiem par to, kas notiek, kad mēs nomirstam."

 

Krievu valodā tulkojusi Tatjana Begļaka speciāli žurnālam “Reinkarnacionika”.

 

Avots: https://www.southampton.ac.uk/news/2014/10/07-worlds-largest-near-death-experiences-study.page

2014.10.07.

 

P.S. Kā jūs domājat, vai vajadzīgi tamlīdzīgi zinātnieku pētījumi?

 

 ZR

Žurnāls “Reinkarnacioloģija”

 

Reinkarnacioloģijas Akadēmijas projekts. Mūsu uzdevums – ar piemēriem no dzīves pastāstīt, kā dvēseles pieredzes atmiņas, sakrātas iepriekšējās dzīvēs, var uzlabot pašreizējo dzīvi.

 

Pievienots 17.11.2016.

https://ru.journal.reincarnatiology.com/chto-chuvstvuet-chelovek-pri-ostanovke-serdtsa/

Tulkots ar lapas administrācijas atļauju

Tulkoja Jānis Oppe

 

[1] Skat. http://www.sanatkumara.lv/index.php/reinkarnaciologija/zurnals-reinkarnaciologija/11-dazadi/4028-reimonds-mudijs-navei-tuva-pieredze-maina-cilveku-dzives (Tulk. piezīme)

[2] Skat. http://www.sanatkumara.lv/index.php/reinkarnaciologija/zurnals-reinkarnaciologija/11-dazadi/4025-neirokirurgs-ebens-aleksandrs-par-dzivi-pec-naves (Tulk. piezīme)

[3] Skat. http://www.sanatkumara.lv/index.php/reinkarnaciologija/zurnals-reinkarnaciologija/11-dazadi/4151-vai-eksiste-aizkapa-dzive-zinatnieku-atbilde (Tulk. piezīme)

[4] Skat. http://www.sanatkumara.lv/index.php/reinkarnaciologija/zurnals-reinkarnaciologija/11-dazadi/4004-pecnaves-dzives-petijumi-ko-redz-dvesele (Tulk. piezīme)