Rokasgrāmata ticīgajiem

Regulāri diskutējot ar ticīgajiem, apbēdināts redzu, kā viņi pastāvīgi pieļauj vienas un tās pašas kļūdas, izvirzot pilnīgi bērnišķīgus argumentus. Pēc tam dabū matu divos gājienos un ļoti apvainojas. Nolēmu uzrakstīt nelielu rokasgrāmatu ticīgajiem – no kādiem argumentiem polemikā labāk reizi par visām reizēm atteikties:

 

1. Lūk, zinātne nevar izskaidrot… tālāk seko jebkas – no Lielā sprādziena un abioģenēzes līdz bombardiervabolei un acs attīstībai.

Kāpēc tas ir slikts arguments:

Pirmkārt, ļoti bieži zinātne sen ir tikusi skaidrībā ar šo jautājumu, vienkārši ticīgais cilvēks to nezina. Otrkārt, reliģijas atbilde uz šo jautājumu ir vienkārši smieklīga, un faktiski tā nav atbilde – tā vēlējās Dievs. Un, treškārt, un tas ir pats galvenais – aizmirstiet pašu koncepciju par neaizpildīto robu Dievu. Ja ne šodien, tad rīt zinātne atradīs atbildi arī uz šo jautājumu.

Ja jūs esat ticīgs cilvēks – meklējiet Dievu visur, nevis zinātnes problēmās.

 

2. Lūk, kad tu mirsi (saslimsi ar vēzi), tad noticēsi – skriesi uz baznīcu, ka pēdas vien zib. Variants – ierakumos (krītošā lidmašīnā) ateistu nemēdz būt.

Kāpēc tas ir slikts arguments:

Bailes no nāves vai ļoti stipras fiziskas sāpes nepierāda neko. Tas ir tāpat, kā spīdzināšanā nosaukties par japāņu spiegu. Turklāt argumenti par ierakumiem un krītošu lidmašīnu neiztur pārbaudi realitātē. Un nē – miršu, neskriešu, ka pēdas vien zib.

Ja jūs esat ticīgs cilvēks – lai jūsu Dievs ir Mīlestības Dievs, nevis Baiļu Dievs.

 

3. Lūk, ateistu valsis ir nogalinājušas miljoniem cilvēku.

Kāpēc tas ir slikts arguments:

Ateistu valstis dabā neeksistē un eksistēt nevar. Tāpat kā nemēdz būt agomeopātisku valstu. Valsts var būt labākajā gadījumā aristokrātiska. Gan nacistiskā Vācija (par devīzi uz vācu kareivja sprādzes es neatgādināšu), gan Padomju Savienība bija klasiskas reliģiozas valstis. Ar saviem reliģioziem rituāliem, ar saviem svētajiem rakstiem un ar saviem svētajiem. Un cilvēkus viņi galināja nevis ateisma vārdā, bet nacisma un komunisma vārdā. Tas ir, kā veģetāriešus vainot Hitlera noziegumos.

Ja jūs esat ticīgs cilvēks – jūs nevarat pievērt acis uz reliģijas noziegumiem.

 

4. Lūk, Ņūtons /Galilejs / Paskāls… bija ticīgi cilvēki. Vai tad tu uzskati sevi gudrāku par Ņūtonu?

Kāpēc tas ir slikts arguments:

Laikos, kad Dieva noliegšanas dēļ varēja nonākt uz sārta, praktiski visi bija ticīgi. Tas ir pilnīgi normāli. Taču satriecošais zinātnes un tikumiskuma progress kļuva iespējams tikai, kad atslāba uzraudzība no baznīcas puses. Un šodien pasaules ievērojamāko zinātnieku lielākā daļa netic Dievam. Tas ir fakts, kuru nav iespējams noliegt.

Ja jūs esat ticīgs cilvēks – nestrīdieties ar faktiem.

 

5. Bet reliģija taču ir izdarījusi daudz laba – saglabājusi bibliotēkas klosteros, ārstējusi slimos, dibinājusi universitātes.

Savā laikā alķīmiķi izdarīja virkni diženāko atklājumu. Viņi ieguva slāpekļskābi, sērskābi un sālsskābi. Atklāja fosforu un arsēnu. Taču viņi izzuda, tāpēc ka parādījās ķīmija. Kādreiz reliģija pildīja daudz ļoti svarīgu funkciju, taču šodien ir parādījušies institūti, kuri šos uzdevums risina daudz efektīvāk. Piemēram, agrāk reliģija skaidroja pasauli. Tagad ar to nodarbojas zinātne. Agrāk mūki audzināja bērnus un mācīja lasīt un rakstīt. Skolotāji to dara daudz labāk. Agrāk dievnami atbalstīja nabadzīgos. Labdarības organizācijas un brīvprātīgie to dara par kārtu efektīvāk.

Vietas reliģijai paliek arvien mazāk, tomēr tā vēl pastāv. Reliģiskā kopiena dibina horizontālas saiknes starp cilvēkiem. Tas ir labi. Krievijā Pareizticīgā Baznīca faktiski ir vieta, kur kontaktējas sievietes gados, kas palikušas bez vīra. Arī tas ir labi. Kādam reliģija ir atturošs faktors. Kādu reliģija var mierināt bēdās. Tūkstošiem ticīgu cilvēku strādā patversmēs un labdarības organizācijās.

Ja jūs esat ticīgs cilvēks – palīdziet cilvēkiem. Ja neko nedarāt, jūsu ticība neko nav vērta.

12.08.2023.

 

https://www.anekdot.ru/id/1410445/

Tulkoja Jānis Oppe