Евгения Горева Бык – символ 2021 года

Jevgēnija Goreva - Vērsis – 2021. gada simbols

20 08 22 01

Vērša daba cilvēku mitoloģijā nez kāpēc ir saskaldījusies pa dažādiem radīšanas līmeņiem, – šis tēls ir sastopams kā starp pirmradītājiem un zibeņu metējiem, tā arī starp Saules un Mēness dievībām.

Taču vai mūs tagad interesē loģiski vai muļķīgi seno cilvēku izdomājumi? Varbūt noderīgāk ir sameklēt vērša simbolikā kaut ko aktuālu, tās viņa nozīmes, kuras noderēs mums, lai daļēji nodzīvotu 2021. gadu?

Navigācija pa rakstu

Vērsis – kā Zelta Teļa simbols

Dabas auglības simbols

Vērša upurēšana

Vērsis lauksaimniecībā

Vērša simbolikas nozīme 2021. gadam

Kam piestāv Vērša totēms?

 

Vērsis – kā Zelta Teļa simbols

Pielūgt vērsi (viņa analogi: bifelis, bullis) – kā debesu radītāju varēja tautas no Zemes grupām, kuru Debesis bija tuvu un kuru Debesu Manna atbilda materiālajiem priekšstatiem un vajadzībām.

Ir zināma leģenda par zelta teļu, kuru Mozus vecākais brālis iztaisīja no izraēļu sievu rotājumiem, kamēr pravietis gādāja savai tautai Derības plāksnes Sinaja kalnā.

20 08 22 02

Ar ko bija slikts tas elks, jeb kāds bija seno ebreju grēks, pielīdzinot dievībai zelta teļu?

Tas bija Ēģiptes svētā vērša Apisa simbols, veltīts Ptaham (pirmradītājs un mirušo pasaules valdnieks) vai Ozīrisam (aizkapa pasaules dievība, atdzimšanas ķēniņš, viņu sauca arī par “pekles vērsi”), tātad tā ir atteikšanās no Vienīgā Dieva un atgriešanās pie tās civilizācijas ticējumiem, no kuras Mozus aizveda savu tautu. Tas ir, jaunās dzimstošās reliģijas nodošana par patiku vecajam tradicionālajam egregoram.

Un tālāk, jau Eiropas tradīcijā, zelta teļš simbolizēja materiālās vērtības un bagātību, cilvēku alkatību un iedzīvošanās alkas – visu, no kā Mozus mēģināja novērst savus cilvēkus.

Fondu tirgū par “vērša tendenci”, “vēršiem” – sauc augošo tirgu un tos, kas spēlē uz cenu paaugstināšanos. Jo vērsis taču ar ragiem uzmet savu pretinieku augšup atšķirībā no pretējā – “lāča” – spēka, kurš nosaukts pēc analoģijas ar dzīvnieku, kurš savus upurus met zemē, lejup.

Ne velti spēcīgs uzbrūkošs bullis ir viens no pašiem populārākajiem Ņujorkas un Volstrītas – Amerikas, bet varbūt arī visas planētas finanšu sirds – simbols…

20 08 22 03

Viņa olas mirdz – jo tūristi no visas pasaules grib taču ne tikai paskatīties uz šo agresīvo finanšu ražotāju, bet arī izpildīt vienkāršu rituālu – piesaistīt bagātību un materiālu veiksmi savā dzīvē – paberzēt vērša “vērtību”.

 

Dabas auglības simbols

Ja atejam no cilvēku etnosa un izmantojam dabas analoģiju metodi, tad funkcionāli vērsis iemieso vīrišķo principu kalpošanā zemes plāna dzīvei, matērijai, izpaustajai pasaulei. Viņš – dodošais, barojošais vīrišķās auglības simbols. Viņa ragi – arī nes vīrišķā atdzimstošā spēka, spēcīgas potences nozīmi.

Kā savaldīts vīrišķais sākums – vērši mitoloģijā tika attēloti zem karaliskām jātniecēm (Eiropa, Astarte), te skaidri izsekojama mīļāko un ražotāju funkcija.

20 08 22 04

Taro sistēmā – aktīvo, vīrišķo Vērša zīmes spēku nes sevī vecākais arkāns “Ķeizars”, kurš pārvalda matēriju, izrīkojas ar Zemes labumiem, piegādā tās savam pārim – “Ķeizarienei” (Vērša zīmes sievišķā kārts).

Tāpēc dažādu pasaules tautu tradīcijās arī ir sastopami tēli ar debesu dievišķo vērsi, kurš baro zemi ar lietus valgmi, kura rēciens – tas ir pērkons, bet nāsis izverd zibeņus. Viņa dzīvesbiedres – Mēness un Zemes dievietes, kas pilda sievas, mātes funkcijas.

 

Vērša upurēšana

Šis rituāls simboliski balstās uz dabas cikliskumu. Vērsis ir viena no mitoloģiskajām būtnēm-tetramorfiem, kas iemieso četriskās Zemes-Kosmosa struktūras: 4 zvaigznes – debesu sargus, 4 debespuses, 4 stihijas utt.

Avestiskajā tradīcijā tiek aprakstīti debesu Sargi – “nekustīgās zvaigznes”, kas pieder fiksēta krusta zodiakālajiem zvaigznājiem:

  • Austrumu Sargs – zvaigzne Aldeberans (zvaigznājs Vērsis);
  • Rietumu Sargs – zvaigzne Antaress (zvaigznājs Skorpions);
  • Dienvidu Sargs – zvaigzne Fomalhauts (Dienvidu Zivs zvaigznājs);
  • Ziemeļu Sargs – zvaigzne Reguls (Lauvas zvaigznājs).

Šīs Zvaigznes un kosmiskās Būtības, nofiksētas savos virzienos, pildīja zemes dzīves sargu lomas, aizsargājot to no kosmiskā haosa un tumšajiem spēkiem. Zemes telpā dažādās kultūrās viņas bija personificētas dažādu būtņu tēlos.

Kristiešu kultūrā tas ir četrinieks: Vērsis, Lauva, Ērglis, Eņģelis (jeb Cilvēks).

20 08 22 05

Viņiem atbilst Zodiaka zīmes – Vērsis, Lauva, Skorpions un Ūdensvīrs, pārstāvot no Zemes redzamo Saules gada ciklu. Kurā viens spēks mirst (aizmieg, savēršas), lai dzimtu (pamodās, izvērsās) nākamais.

Tieši tāpēc dažādu zemju rituālajā kultūrā svarīgu vietu ieņēma vērša upurēšana (tauroktonija (tauroctony), taurobolijs (taurobolium), hekatomba u.c.), kas ietilpa gada ciklā, sakrita ar gada sākumu, lai kad tas netiktu svinēts – ziemā vai pavasara ekvinokcijā.

Bieži kā šīs upurēšanas galvenā varone kalpo vērša galva ar ragiem, uz zemes arī tika lietas vērša asinis un sperma – it kā, lai atdzimtu daba, dzīve, lai atjaunotos pasaule.

20 08 22 06

Priesteri varēja izvēlēties rituālā vērša krāsu saskaņā ar viņa veltīšanu vieniem vai otriem spēkiem, piemēram, melnu – veltīja pazemes dieviem, baltu – debesu dieviem. Īpaši godāti tika tā sauktie “iezīmētie” vērši, kam bija kāda dabas dota zīme uz pieres. Super-vērtīgi bija dzīvnieki, kam starp ragiem bija figūriņa, kas pēc formas atgādināja krustu.

Bieži vēršu upurēšana bija iekārtota kā zināma pretošanās varonim. Varoņa un Vērša sacensības līdz šim laikam ir saglabājušās dažādu valstu šovos. Piemēram, spāņu koridas tradīcijā tiek izmantoti melni vērši, kas simboliski nozīmē nāvi, un pēc šī rituāla iekšējās ētikas toreadoram ir jāciena sava pretinieka spēks un drosme.

Spāņu korida ir tik populāra, ka ir kļuvusi par valsts nacionālo simbolu (neskatoties uz uzbrukumiem no starptautisko organizāciju puses, kuras cīnās par dzīvnieku tiesībām).

20 08 22 07

Spāņu vērsis – nācijas iemiesojošais gars, ne oficiālais, bet tieši valsts totēms, simboliski fiksējis cilvēka talanta uzvaru pār dzīvnieka dabu.

 

Vērsis lauksaimniecībā

Viens no pašiem spēcīgākajiem jūga dzīvniekiem – tas ir vērsis –, bijušais bullis, iegūts ar “labas” ķirurģiskās operācijas – kastrēšanas – palīdzību.[1]

Jo taču atšķirībā no buļļa vērsim organismā nav dzimumdziedzeru, turklāt ir ļoti zems dzimumhormonu saturs. Un, kā sekas, viņam nav tieksmes uz mātītēm – tādus dzīvniekus ir nesalīdzināmi vieglāk kontrolēt, viņi ir paklausīgi, nav agresīvi.

Bez tā, ka mierīgais vērša spēks tiek pielietots aršanas un transportēšanas procesā, viņi tiek izmantoti kā gaļas dzīvnieki, vienkārši sakot, – cilvēks viņus ēd. Vērša gaļa ir maigāka nekā buļļa gaļa.

20 08 22 08

Viss augstāk izklāstītais palīdzēs mūs pievest pie galvenajām idejām, kādas saistītas ar šo tēlu, kurš tradicionāli sāks ienākt mūsu ikdienā ilgi pirms pilnmēness 2021. gada 12. februārī, kas dod startu Buļļa Jaunajam gadam pēc austrumu kalendāra.

 

Vērša simbolikas nozīme 2021. gadam

Vērša gads pēc Austrumu (Jupitera) Kalendāra – tas ir laiks, kad planēta Jupiters gada lielāko laiku “notusējas” zīmē Ūdensvīrs, kurā tā ieiet jau 2020. gada 20. decembrī.

Ūdensvīrs – jaunu programmu nesējs. Jo pēc būtības taču leģendā tieši Vērsis ir visvarenākais no daudzajiem zvēriem, kuri atsaucās Budas aicinājumam un devās viņam pretī.

Un, ja ne stratēģiski gludenā Žurka[2], tad Vērsis pēc taisnības – kļūtu par cikla sācēju. Jo viņš taču – līderis pēc dabas spēka īpašībām un spējām pārvarēt stihiskas grūtības. Līdz ar viņu ir jāatnāk jaunai Vēsturei, jaunam Laikam, jaunam Piedzīvojumam.

Taču šis kalendāra realitātes modelis ir tāds, ka Vērsis šajā spēlē ienāk ne kā tabula rasa (“tīra lapa”), bet ņemot vērā visus gājienus (un astes) no iepriekšējā Žurkas – 2020. gada! Vēl vairāk, Jupiters ieiet Ūdensvīrā dažas dienas vēlāk par Žurkas-Mežāža Saturnu (viņa transgresija ir 2020. gada 17. decembrī).

Ja rupji, tad uz 2021. gada sākumu – jaunā laika “skelets” jau ir radīts, struktūra noteikta, tagad sāks pieaugt, organizēties jauna forma, jauna “gaļa”… Tas ir, problēmas un uzdevumi, kurus jums izgaismoja iepriekšējais gads (2020) būs vēl aktuāli, atkal būs nepieciešams pragmatisms, nopietna attieksme un pacietība, virzoties uz saviem mērķiem.

Jums būs iespēja visu, ko jūs pārdzīvojāt un sapratāt pagājušajā gadā, (2021), – pārvērst savās vērtībās, iekšējās un ārējās. Ja jūs neesat apdzisuši ierobežojumos un nejūtat vilšanos, tad tagad tas sāks aktīvi pievilkt jaunus realizēšanās paņēmienus caur sakariem un cilvēkiem, caur matēriju un telpu.

Ko konkrēti mums nozīmē zīmju Žurka un Vērsis simboliskā pārmantojamība?

Ja jūs gribētu Vērša tēlu izmantot kā savu iedvesmotāju vai talismanu 2021. gadā, tad var balstīties uz tā galvenajām nozīmēm.

Gada raksturs:

spēks, jauda un auglīgums – kā dabiskās vērtības, ar kurām jūs rīkojaties, pārstāvat tās (ja jūs esat vīrietis) vai kuras jūs baro, apaugļo (ja jūs esat sieviete). Nepieciešams šīs īpašības saistīt ar apkārtējo realitāti, izmaiņām, kas norit sabiedrībā.

20 08 22 09

Galējā japāņu aspektā – vērša tēla raksturojums nes agresiju, mežonību un niknumu, kurus ir grūti savaldīt. Galējā Iņ aspektā – pasivitāte un slinkums.

Katram no jums var izpausties kāda personīgā “sarkanā lupata”, uz kuru satracināsimies. Svarīgi saprast – kas jūs tā satracina, patieso savas agresijas dabu un tamlīdzīgu provokāciju jēgu.

Pozitīvā aspektā: vērša gada “sarkanās lupatas” modelis – izzināt un izmantot savas psihes motivētos pamatus, kas mudina jūs uz aktivitāti.

Tad var balstīties uz tā galvenajām nozīmēm.

Gada pamats:

tiekšanās uz materiālo, zemes plāna dzīvi, finanšu krāšanu un liela īpašuma pārvaldīšanu – ja tamlīdzīga pieredze jums ir ilgota. Un vēl – skatāmies plašāk un ņemam vērā, ka tālāk tak ir 2022. – Tīģera gads, kad mums visa šī saimniecība noteikti būs vajadzīga.

2021. gadā, iespējams, būs “vērsiski” pieaudzēt jūsu finanšu līmeni, nostiprināt materiālo bāzi, bet tam vajag – jaunus paņēmienus un pieejas biznesam.

Naudas un digitālo tehnoloģiju tēma – ir visai aktīva, gan jebkura cilvēka dzīvē, gan pasaulei kopumā. Digitālās naudas un kriptovalūtu tēma – var kļūt vienkārši par “balles karalieni”.

Piemēram, pirms 12 gadiem (tas ir, viena Jupitera cikla intervālā) Žurkas un Vērša iepriekšējo gadu saskarē, 2009. gada janvārī, tika ģenerēts pirmais bloks un pirmie 50 bitkoini. Loģiski pieņemt, ka tieši pašlaik kriptovalūtas ieiet jaunā savas augšupejošās spirāles vērša lokā...

20 08 22 10

Taču gada prasības – visiem jūsu ieguvumiem ir jāatbilst jūsu Gara programmai, jāatsaucas jūsu personīgajām iekšējām vērtībām. Nekā lieka, nekā, lai “kā visiem” (neiemaldieties barā)...

Savā apakšējā pasīvajā aspektā vērša simbols var nozīmēt – upuri un padevību liktenim, monotonu darbu, kurš neļauj jums attīstīties. Šeit var ielikt sakāmvārdu “Kas atļauts Jupiteram, nav atļauts vērsim”, kas atgādina par nevienlīdzību – būtības vai sociālo.

Tāpēc centieties, lai jūsu šī perioda darbs un aktivitāte izvestu jūs no žurku skrējiena, bet nepārvērstos par kustību ar jūgu pa apli. Kā jūs to izdarīsiet – ar fizisku neatlaidīgu darbu vai smadzenēm, vai “pietiek ar nodomu”?

Gada garīgā jēga:

viss pagājušais Žurkas gads, ar tā ierobežojumiem, attīrīšanām, pārbaudījumiem – centās atbrīvot no vecajiem ieradumiem un gatavoja jaunai ielādei, Vērša gada enerģijām.

Ja jūs 2020. gadā spējāt:

  • izdzīvot un, iespējams, atveseļoties,
  • kļūt pieaugušākam (nopietnam, pacietīgam un atbildīgam),
  • nenocienītās sirdī un saglabāt sevī Mīlestību,
  • uztaustīt savus aktuālos mērķus un īstenās vērtības,

– tad 2021. gads jūsu dzīves jau noskaņotajās programmās ienes jaunas realizēšanas iespējas. Jūs saņemsiet enerģiju un informāciju tālab, lai pārticībā, jautri un oriģināli nodzīvotu šo gadu, iegūstot sava zemes plāna cilvēka pieredzi:

  • Esiet gatavi pārsteigumiem, kā arī – dalīt savas sekmes ar draugiem.
  • Piekrītiet upurēt kaut ko savu – brīvprātīgi, ieguldiet šajā pasaulē daļu savas enerģijas, tad “baltā desmitā tiesa” nepārvērtīsies “melnajā desmitajā tiesā”.
  • Joprojām esiet Cilvēks – tas ir, par galvas, Saprāta tiesu – augstāk par savu dzīvnieka sākumu.
  • Esiet piesardzīgi – kādas “žurkas astes” no 2020. gada aiz jums velkas, un tieciet ar tām skaidrībā.

20 08 22 11

Ja jums ir palicis jautājums – kas apvieno zīmes Vērsis un Jupiters Ūdensvīrā (Vērša gada astroloģiskā pozīcija austrumu Jupitera kalendārā)?

Droši vien tas, ka gan Vērsis, gan Ūdensvīrs – tie ir kanāli starp cilvēka kauzālo un budhiālo ķermeni (Vērsis – lejupejošais, bet Ūdensvīrs – augšupejošais). Taču tā vairs nav tēma populāram rakstam, vienkārši uzvedne saprotošajiem – par ko ir runa...

20 08 22 12

 

Kam piestāv Vērša totēms?

Ja jums patīk šis dzīvnieks un jūs jūtat emocionālu tuvību ar viņa tēlu, raksturu.

Ja jums savā uzvārda kodā ir kaut kas no vērša, piemēram, Bikovs (Быков), Teļeckis (Телецкий) un tml.

Ja jūs esat dzimuši:

  • Vērša gados pēc austrumu kalendāra – 1935., 1937., 1949., 1973., 1985., 1997., 2009.;
  • Vērša gados pēc zoroastriešu kalendāra – 1919., 1951., 2015.;
  • Vērša zīmē (aptuveni no 20. aprīļa līdz 20. maijam);
  • Vērša zālē pēc slāvu zodiaka (aptuveni no 15. aprīļa līdz 7. maijam).

Ja savā horoskopā jums ir izpausti Vērša grādi:

 

Pievienots 22.08.2020.

https://znak-simvol.ru/byk-simvol-2021-goda/

Tulkoja Jānis Oppe


[1] Pēc latviskās tradīcijas: “Liellopa mātīti sauc par govi, bet tēviņu par bulli, kastrētu tēviņu par vērsi, toties mazuli sauc par teļu.” https://lv.wikipedia.org/wiki/Liellops (Tulk. piezīme)

[2] Skat. http://www.sanatkumara.lv/index.php/jevgenija-goreva/zimes-un-simboli/31-jevgenija-goreva/3287-jevgenija-goreva-zurka-2020-gada-simbols-un-totems (Tulk. piezīme)