Евгения Горева Кошка – символ и тотем

Jevgēnija Goreva - Kaķis – simbols un totēms

18 12 08 50Kaķi – cilvēkam paši tuvākie dzīvnieki un var teikt, ka daudziem arī paši mīļākie. Viņus pat sauc “dzīvnieki-kompanjoni”.

Navigācija pa rakstu

Kaķi vēsturē un mitoloģijā

Totēms kaķis

Kaķa simbols – nozīmes

 

Kaķi vēsturē un mitoloģijā

118 12 08 51

Kaķus godināja ēģiptieši – figūriņas “Svētais Ēģiptes kaķis”, “Dieviete Basteta”

Vairāk par visiem vēsturē slaveni kļuva ēģiptiešu kaķi – tika godināti kā svēti dzīvnieki. Par viņu nogalināšanu tika piespriests nāves sods, bet par zīmi, ka saimnieki sēro par savu mirušo kaķi, viņi noskuva sev uzacis. Tas viss tāpēc, ka kaķis – dievietes Bastetas iemiesojums, kuras vecāki bija lielie dievi – Ra (Saule) un Hathors (Mēness).

“Basteta – kaķu, Lejas Ēģiptes, saules un mēness, prieka un mīlestības, sievišķā skaistuma, auglības, dzimstības un mājas pavarda dieviete; viņa aizsargāja no lipīgām slimībām un ļauniem gariem, un kara.”

Pie vikingiem mīlestības, skaistuma un auglības dieviete Freija, mēdza būt, drāzās ratos, kuros iejūgti divi kaķi. Tas, protams, ir tēls, bet visai simbolisks.

Slāvu Dievietei Makošai (Макошь) – sievišķā sākuma aizbildnei – kā savs zvērs arī bija kaķis. Tāpēc krievu sievietes turēja mājās kaķus, kuri bija viņām gan mierinātāji, gan enerģētiski palīgi (jo kaķiem taču enerģija ir 9 dzīvībām). Un tika uzskatīts, ka pati Makoša varēja ar sievieti sazināties caur kaķi, dot zīmes, sargāt no nepatikšanām.

Kaķi bieži bija saistīti ar labklājību, uzstājoties kā zināms statusa indikators. Piemēram, Japānā imperators saviem padotajiem, kas visvairāk bija izcēlušies, dāvināja kaķi. Tā tika uzskatīta nevis vienkārši kā godu un statusu apliecinoša dāvana, bet kā augstākais apbalvojums, Dieva īpaša žēlastība.

Bet krievu tirgoņiem bija tradīcija sacensties savā starpā nevis ar makiem, bet ar kaķiem. Uzvarēja tas, kura kaķis bija resnāks un nobarotāks.

18 12 08 52

Pēterburgas mākslinieka Vladimira Rumjanceva (Владимир Румянцев) kaķu gleznojumi

Taču bija tādi laiki un tautas, kurām kaķis – tika uzskatīts par tumšu un velnišķīgu dzīvnieku. Piemēram, viduslaiku katoliskajā Eiropā, kura vispār izcēlās ar tumsonību, kaķus bendēja par kompāniju ar raganām kā nešķīstā spēka pārstāvjus. Ar to arī uzsūtīja sev mēra epidēmiju, kas ir loģiski – “kad kaķa nav mājās, tad peles pa galdu danco”.

Turklāt melns kaķis tika uzskatīts par burvestību dievietes Hekates zoomorfu iemiesojumu; viņa bija saistīta bezmēness naktīm un krustcelēm. No šī paša stāsta pazīme: melns kaķis, kurš šķērso ceļu, – trauksmaina zīme

Vēl viens kaķu divdabīgās funkcijas aspekts – runča Bajuna (Баюн), Babajagas kompanjona, kurš varēja nobendēt vai, otrādi, izdziedēt (tas ir viens no varoņa pārbaudījumiem), tēls. Mihails Bulgakovs (Михаил Булгаков) savā slavenajā darbā “Meistars un Margarita” modernizēja šo pasaku arhetipu, un mūsu priekšā nostājās Volanda palīgs – runcis Begemots.

18 12 08 53

Romāna “Meistars un Margarita” ilustrācija

Taču vairumā valstu un reliģiju attieksme pret murrājošajiem ir pozitīva. Pareizticīgā Eiropa kaķus godāja līdz tādai pakāpei, ka ļāva viņiem ienākt dievnamos. Arī Islamā – tas ir vienīgais dzīvnieks, kuru ielaiž mošejā. Budismā mūki audzēja kaķus, tika uzskatīts, ka šis zvērs palīdz meditācijās un veicina klostera telpas attīrīšanos.

Svarīgs kaķveidīgo uztveres aspekts – tas ir – atzīt viņu saikni ar smalko plānu, viņu spēju būt par astrālo pavadoni. Tieši tāpēc ir pieņemts jaunā mājā pirmo ielaist kaķi. Viņš ir mājas tīrības, miera un labklājības simbols.

Ir arī ticējums, ka kaķi spēj ārstēt savus saimniekus, paņemt viņu problēmas un slimības. Kaķi – zināms enerģētisks buferis ģimenes locekļiem, vienmēr pievērsiet uzmanību viņa stāvoklim.

Un visbeidzot, paziņosim acīmredzamo, saimniecisko funkciju, kas ir pamatā mīlestībai pret kaķiem un tās noderīguma atzīšanai, – to, ka viņi ķer peles un žurkas. Sanktpēterburgā ir pat svētki – “Pēterburgas runču un kaķeņu diena” un piemineklis šiem dzīvniekiem, kas pilsētu kara laikā izglāba no žurku ordām.

Runči – lieliski mednieki, kas sargā savu teritoriju, un, ja šī teritorija – jūsu paša māja, kur dzīvo cilvēki un glabājas rezerves, – tad tāds ķērājs būs vēlams un cienījams.

Tādējādi vēsturē un mitoloģijā ir izpausti trīs vissvarīgākie kaķu īpašību aspekti:

  • saikne ar sievišķajām enerģijām, iespēja būt par pavadoni un pastiprinātāju (uz gaišo vai tumšo pusi – atkarīgs no faktoriem);
  • spēja ietekmēt mājas tīrību un enerģētisko labklājību, kas rezultātā saglabā un uzlabo mājas un ģimenes kopīgo labklājību;
  • no ārējās nokrāsas ir atkarīga attieksme pret dzīvnieku un spēja mijiedarboties ar astrāla tumšo vai gaišo pusi un cilvēka enerģiju.

18 12 08 54

Tā sauktajiem ar “Potera māniju” pārņemtajiem – kaķu īpašību apraksts: “Kaķi no Harija Potera[1].

 

Totēms kaķis

Cilvēki, kuru zemapziņa ir saistīta ar kaķu raksturu, ir patīkami, taču neatkarīgi un, kā saka, “staigā paši par sevi”.

Šie cilvēki ir visai tīrīgi, un viņiem patīk savs ķermenis, gan sievietes, gan vīrieši dod priekšroku kopt sevi, prot rūpēties par sevi, ir patstāvīgi.

Šo cilvēku veselība nopietni ir atkarīga no miega kvalitātes – ar tādu totēmu ir nepieciešams labi izgulēties, tas lieliski harmonizē nervu sistēmu. Otrs aspekts – seksuālais, šī tēma bieži kļūst par pašu uzstājīgāko viņu dzīvē, taču tā ir arī spēcīgs viņu izaugsmes un attīstības virzošais spēks.

18 12 08 55

Pēterburgas mākslinieka Vladimira Rumjanceva kaķu gleznojumi

Cilvēkam, kam ir kaķa totēms, piemīt intuīcija, bieži paaugstinātas jutības spējas, un viņš prot skaidri atšķirt priekš sevis Labo un Ļauno, labu un sliktu enerģiju, gaišus un tumšus cilvēkus. Pašu viņu pievelk viens vai otrs pols.

Viņi ir ziņkārīgi un izveicīgi, dievina jaunumus un grib visu redzēt un dzirdēt pirmie. Taču uz līdera statusu nemērķē, viņiem ir ērtāk iekārtoties blakus līderim, saņemot visus labumus un nesot derīgumu ar saviem talantiem un prasmēm.

Cilvēki, kam ir runča vai kaķenes totēms, – piemīt laba enerģētika, un viņi var pamodināt savas maģiskās spējas, nodarboties ar dažāda veida garīgām praksēm. Atceraties? – “par kaķi stiprāka zvēra nav! (сильнее кошки зверя нет!)”.

<

 

Sieviete ar kaķenes totēmu

– meitene, meitene, ļoti ilgota vīriešu dzimumam, viņā jūtams lielisks potenciāls – seksuālais un partneriskais.

Kaķenes vijīgums un veiklība, grācija – īstenu sieviešu īpašības; viņas prot baudīt dzīvi un pievilkt sev kompānijā vīriešus.

Sieviete-kaķene dabū visu, ko grib, ar maigumu un glāstiem, viltību un pacietību, turklāt viņa prot veidot attiecības, kurās sev pāri nodarīt nekad neļaus. Citādi – ir iegansts izlaist nadziņus, kuri viņai ir diezgan asi. Īpaši bīstamas ir kaķenes-brunetes, kuras ir pilnīgi pašas savā prātā un visai viltīgas, pārestības nepiedod.

18 12 08 56

Pēterburgas mākslinieka Vladimira Rumjanceva kaķu gleznojumi

Sievietei, kurai kaķene – spēka dzīvnieks, piemīt attīstīts mātišķais instinkts, viņa viegli kļūst grūtniece, un viņai patīk noņemties ar bērniem. Gādīga un prot saviem pēcnācējiem iepotēt dzīvē nepieciešamās prasmes.

Profesijas izvēlas tādas, kur būs pieprasījums pēc viņas iekšējām īpašībām – intuīcijas, cilvēku izpratnes, viņa var kļūt par konsultanti un ekspertu dažādos jautājumos. Stingrs profesionālās darbības režīms viņai nav vēlams, dod priekšroku strādāt pēc kontrakta, kā ārštata darbiniece. Prot piemēroties, atrast spraugas un pašus labākos realizācijas variantus jebkurā notikumā.

 

Vīrieši, kam ir runča totēms

– jaunībā ir ļoti aktīvi, tiecas uz arvien jauniem un jauniem piedzīvojumiem. Prot aizpļāpāt un aizraut meitenes, augstu vērtē daudzveidību, viņiem bieži vienlaikus ir vairāki mīlas sakari.

Dod priekšroku kontaktēties ar sievietēm, draugu vīriešu viņiem mēdz būt nedaudz. Kompānijās tas ir patīkams un amizants balamute, pievilcīgs un sirsnīgs.

18 12 08 57

Pēterburgas mākslinieka Vladimira Rumjanceva kaķu gleznojumi

Līdz ar gadiem kļūst slinkāki, piekrīt izveidot ģimeni, bet nevairās pie gadījuma paieties “pa kreisi”, nenomokot sevi ar šaubām un vainas sajūtu.

Runčiem kopumā patīk tādi dzīves apstākļi, kad priekš viņiem visu dara citi cilvēki, bet viņi var atnākt jau uz gatavu situāciju un izdaiļot, padarīt to cildenāku.

Labi darbojas amatos, kur vajadzīgs talants komercijā, – nu, tāds tirgonis-kungs, kurš prot atrast pieeju un pielabināt (mur-mur-mur) jebkuru potenciālu partneri vai pasūtītāju.

Otrs viņu talants – prasme orientēties cilvēkos un just briesmas, tāpēc atrod sevi iekšējās drošības dienestos, īpaši komerciālās iestādēs. “Žurkas” – jūt!

18 12 08 58

Runcis-Žurku ķērājs

Viņi izpaužas kā cīnītāji visbiežāk tikai trijās situācijās:

  • netaisnības situācijās, kad viņus traki apdala vai ierobežo brīvību;
  • personiskajās attiecībās tas, ka ir sāncensis, viņus uzmundrina un liek aktivizēt savu enerģētiku un prāta spējas. Konkurence – viņus virzošais spēks;
  • ekstremālos brīžos momentāni mobilizējas un ir spējīgi uz varoņdarbiem.

 

Kaķa simbols – nozīmes

Kaķu simbolika vispiemērotākā ir sekojošās situācijās:

  • ja jūs esat pārliecināti, ka kaķis – jūsu spēka dzīvnieks, totēms (“Kā noteikt savu totēmu”[2]);
  • ja jūs esat dzimuši Kaķa gadā pēc Austrumu kalendāra: 1903., 1915., 1927., 1939., 1951., 1963., 1975., 1987., 1999., 2011.;
  • ja jūsu horoskopā ir izpausti grādi, saistīti ar kaķu totēmiem: Auna 7. grāds (meldru kaķis), Dvīņu 6. grāds (meža kaķis), Jaunavas 20. grāds (stepes kaķis), Strēlnieka 2. grāds (nūbiešu kaķis), Strēlnieka 11. grāds (bezastes kaķis).

18 12 08 59

Kaķenes vai runča simbols kā talismans, amulets būs labs lietās, kas saistītas ar sievišķo enerģiju – mājas iekārtošanā, mājas pavarda glabāšanā, maiguma izpaušanā.

Sievietei, kurai nepieciešams iemācīties nospraust savas robežas un mīlēt pirmām kārtām sevi, kā kompensācijas un atgādinājuma simbols būs piemērots – kaķenīte. Viņa jau nu gan zina, kā darīt labu sev un turklāt būt noderīgai un mīlamai citiem.

Savvaļas kaķene vai runcis – talismans, kas nozīmē dzīvi ārpus noteikumiem, brīvu; cilvēks spēj virzīties pēc savas dabas aicinājuma. Tas ir arī simbols, kurš spēj apveltīt ar pašdisciplīnas spēku, izmantot iekšējās rezerves.

Runči – lielisks logotips dažādiem apsardzes un drošības dienestiem, viņu devīze: “Žurkas – cauri netiks!”

Mājas talismans Kaķene interjerā kā priekšmets, tēls – veicinās mājas atmosfēras uzlabošanos, papildinās siltumu un mājīgumu telpas iekšienē. Jūs varat izmantot priekšmetu-talismanu vai tomēr dot priekšroku īstam dzīvniekam.

18 12 08 60

Ja jūs nodarbojaties ar astrālā līmeņa praksēm, – tad atkarībā no jūsu nosliecēm jums vairāk būs piemērots balta kaķa simbols vai melna kaķa simbols. Balta kaķa simbols aktivēs jūsu saikni ar noderīgiem gariem. Un, otrādi, melns kaķis – simbols tam, ka jūs esat izvēlējušies savām praksēm apakšējo pasauli, esiet piesardzīgi.

Ruds kaķis – var darboties kā zīme mīlestībā un seksuālajās attiecībās. Sīkāk par to rakstā “Vai tiesa, ka ruds kaķis vedina uz mīlestību?[3].

 

Kaķa acs – akmens-amulets, kurš sargā savu īpašnieku no negatīvas enerģētikas un kaitīgas iedarbības no ārienes. Ja jūs savas darbības dēļ bieži atrodaties bīstamās situācijās vai nelabvēlīgā ārējā vidē, iemācieties mijiedarboties ar šo simbolu jeb akmeni.

18_12_08_61.jpg (scaled to 768px × 313px)

Rokassprādze ar kaķa aci

Ja sapņos rādās kaķis vai vairāki – visbiežāk tas nozīmē, ka jūsu telpā ir sveša enerģētika, varbūt jums ir pienācis laiks apgaismot jūsu māju, veikt attīrošas procedūras.

Bet, ja kaķis ir jūsu totēms, tad viņa tēls sapni nozīmē jūsu zemapziņas programmu aktivitāti, saistītu ar nepieciešamību izpaust viņa īpašības. Izanalizējiet – varbūt jūs spiežat uz sevi un atsakāt sev kādas izpausmes. Vai varbūt tas ir trauksmes un briesmu signāls, un vajag būt piesardzīgam situācijās un attiecībās.

Citi raksti par tēmu “Totēmi[4].

 

Pievienots 08.12.2018.

https://znak-simvol.ru/koshka-simvol-i-totem/

Tulkoja Jānis Oppe


[1] Skat…

[2] Skat. http://www.sanatkumara.lv/index.php/jevgenija-goreva/zimes-un-simboli/31-jevgenija-goreva/3153-jevgenija-goreva-ka-uzzinat-savu-totemu (Tulk. piezīme)

[3] Skat. http://www.sanatkumara.lv/index.php/jevgenija-goreva/zimes-un-simboli/31-jevgenija-goreva/3194-jevgenija-goreva-vai-tiesa-ka-ruds-kakis-vedina-uz-milestibu (Tulk. piezīme)

[4] Skat. http://www.sanatkumara.lv/index.php/birkas/totemi (Tulk. piezīme)