432 или 440?

432 vai 440?

19 11 12 01

Es gatavojos uztaisīt dažus vilties liekošus rakstus sakarā ar viltus informāciju, kura plaukst Internetā. Viena no tēmām – muzikālā. Un konkrēti – mūzikas instrumentu noskaņošanas augstums 432 herci, kuram it kā ir kāda īpaša “ārstnieciska” nozīme. Un reklāmas video, lai piesaistītu klausītājus, parastas mūzikas virsrakstā liek “burvju skaitli” 432, un – ak laime! – mēs esam saskaņojušies ar pasaules-ēku!

Kad es gatavoju savu “Muzikālo šķirstiņu”, tad uzdūros dažādiem mūsdienu “mūziciņas” rokdarbiem, parakstītiem ar Mocarta vārdu (un kā nav kauna tā profanēt svēto vārdu!). Un tāds pats gadījums notiek ar šo mīklaino skaitli 432.

Nu labi, ja patiešām tiktu izpildīta mūzika ar instrumentu zemu skaņojumu. Taču parasti skaņdarbi tiek parakstīti kā 432! Salīdzinot skanējumu dažādiem ierakstiem, 432 un “normāliem”, saproti, ka tie ne ar ko neatšķiras!

Raksts, kurā viss tiek nostādīts ar kājām uz zemes, saucas “Leitnanta Šmita audiotamburīns: murgu ģenerēšana ar frekvenci 432 Hz”.

https://habr.com/ru/company/pult/blog/407637/

 

Kā mūziķe, es pilnīgi piekrītu Aleksandram Šķerbinam (Александр Щербин), neskatoties uz viņa sarkastisko degsmi. Lai nu paliek dzēlīgums, bet viņš runā pareizi!

Varu izskaidrot kā mūziķe mūziķim. Orķestra vai ansambļa skaņojums, kurš balstās uz obojas nots “la” 432 hercu augstumā vai uz kamertoni, kurš noregulēts uz 432, kopumā skan zemāk nekā skaņojums, kurš balstās uz pirmās oktāvas nots “la” 440 herci (pēc kuras tiek skaņoti visi pārējie instrumenti, ieskaitot klavieres). Un, ja jums ir muzikālā dzirde, jūs paši varat noteikt, vai jūs muļķo vai ne. Piemēram, filmā “Tā skan 432 un 440 Hz mūzika (salīdzinošā analīze)” https://www.youtube.com/watch?v=dVCfimZXz3A

Pirmajā epizodē ģitāra pārskaņojās un kļuva zemāka, spēlējot uz 432 herciem. Bet, kad sāka spēlēt sintezators (“Dzimtene klausās, dzimtene zina”), tad skanējumā nekas neizmainījās, absolūti. Un sintezatora augstuma skalas rādītājs pat neizkustējās no vietas, kaut gan mums rādīja skaitli 432 otrajā gadījumā.

Un komentāros par filmu: “Jā, starpība ir dzirdama. 432 ir maigāks un patīkamāk uztverams )))”, “432 Hz, izklausās, protams, patīkamāk, nav jautājumu.”

Un tālāk filmā nāk viltus informācija – par Gebelsu u.c. Rakstā “Audiotamburīns”, ar norādi augstāk, jūs atradīsiet visus paskaidrojumus gan sakarā ar seno Grieķiju, gan Gebelsu u.c. “leitnanta Šmita bērniem”.

Nav saprotams arī, kāpēc šī vienas nots frekvence izmaina mūzikā visu? Lūk, visu nošu saraksts, un skaidrs, ka citām notīm ir pilnīga citāda frekvence. Un mēs taču izmantojam visas notis un akordus no šīm notīm.

19 11 12 02

Kas stāv aiz šīm muzikāli analfabētisko ezotēriķu intrigām? Kas te par lietu?

Un, proti, planētas frekvences paaugstinās. Un pašlaik orķestri nespēlē pat frekvencē 440, bet skaņojums orķestros ir pacēlies līdz 442 un 443. Un klavieres visā pasaulē skaņo uz 442 un pat uz 443.

Un pūšamie instrumenti spēlēšanas procesā sasilstot visu laiku paaugstina intonāciju, aiz tiem stiepjas stīgu instrumenti, un rezultātā simfonija beidzas uz skaņojuma augstāk par 442 vai 443.

Maz ar to, ir paaugstinājies ne tikai instrumentu skaņojums, bet palielinājušies ir arī mūzikas izpildīšanas tempi. Un tas, kas agrāk saucās “Adagio”, tagad bieži tiek izpildīts kā “Moderato”, kaut arī eksistē metronomi, bet kurš tiem pievērš uzmanību? Diriģents pamāj ar nūjiņu, un orķestris spēlē tā, kā dzird diriģents.

Vecais skaņojums ir kā tumšāks un pierastāks, kā atgriešanās “bijušajos laikos, kad es biju jaunāks”. Vibrācijas pieaug, gaisma nāk klāt, bet cilvēkiem negribas dzīties pēc gaismas, gribas piebremzēt, pievilkt grožus, ne tik ātri transformēties.

Nu ko, to var saprast. Taču būvēt uz tā biznesu ir neglīti.

Lūk, fragments no raksta “Burvju frekvence 432 Hz. Tiksim reiz skaidrībā”. https://zen.yandex.ru/media/id/5a560c5c8139ba9aac35f3ef/volshebnaia-chastota-432-gc-davaite-uje-razberemsia-5a66f20400b3dd12ea13e200

““Nu, ja reiz jūs neticat, tad paklausieties un pārliecinieties paši!” nepadodas ezotēriķi. Un piedāvā jums klipus no YouTube, kur mūzika tiek izpildīta sākumā skaņojumā 440 Hz, bet pēc tam 432 Hz. “Paskatieties, cik sausi un nedzīvi skan pirmais variants un cik tīri un caurspīdīgi otrais!” Un zem raksta komentāros viedokļi parasti dalās “es nesaklausīju starpību” un “jā, patiešām, skan pilnīgi dažādi”. Tas ir pilnīgi normāli, tāpēc ka:

- variants 432 Hz skan nedaudz zemāk, un mūsu auss šo starpību uztver kā mīkstāku skaņu;
- mēs sākotnēji esam noskaņoti uz to, lai uztvertu nianses un atšķirības, un mūsu smadzenes tās atrod. Ja starp šiem variantiem noklausīsimies citu mūzikas fragmentu (nav svarīgi, kādā skaņojumā), mēs vairs nevarēsim precīzi pateikt, vai tas ir ar 440 vai 432.”

Bet raksta “Frekvences 432 Hz noslēpums: par to, kā zombē cilvēkus, apejot apziņu!” autora pašpārliecinātība satriec:

“Pasaule ir vienota un viengabalaina, un katra tās daļa ir visa kopīgā fragmentārs atspoguļojums mazajā. Frekvence 432 Hz ir alternatīvs noskaņojums, kurš atrodas atbilstībā Pasaules-ēkas harmonikām. Mūzikai uz 432 Hz pamata piemīt labvēlīga dziedējoša enerģija, tāpēc ka tas ir dabas matemātiskā pamata tīrais tonis.” https://www.kramola.info/vesti/protivostojanie/tayna-chastoty-432-gc-o-tom-kak-zombiruyut-lyudey-v-obhod-soznaniya

Uz kāda pamata viņš apgalvo, ka “Frekvence 432 Hz ir alternatīvs noskaņojums, kurš atrodas atbilstībā Pasaules-ēkas harmonikām”? Kurš ir izmērījis “Pasaules-ēkas harmonikas”?

“Arhaiskie ēģiptiešu instrumenti, kuri līdz šim atrasti, galvenokārt bija noskaņoti uz 432 Hz. Senajā Grieķijā mūzikas instrumenti galvenokārt bija noskaņoti uz 432 Hz.”

Kurš to teicis? Viņiem vispār nebija “la” nots! Un tālāk tiek sacerēts pēc saraksta un pasniegts kā patiesība...

19 11 12 03

“432 Hz noslēpums. 440 Hz la, la, la. Muļķības vēsture ar atmaskojumu.”

https://www.youtube.com/watch?v=JZYBVh1hJis

 

Pievienots 12.11.2019

http://sanatkumara.ru/stati-2019/432-ili-440

Tulkoja Jānis Oppe