Print

Александр Кузьмичев – Чего я уже добился в жизни и чего еще добьюсь. Чего я не добился и уже не добьюсь

Aleksandrs Kuzmičevs - Ko es dzīvē jau esmu sasniedzis un ko vēl sasniegšu. Ko es neesmu sasniedzis un vairs nesasniegšu

Lai nonāktu kādā punktā B no kāda punkta A, jums vajag skaidri saprast, kur šis punkts A atrodas. Veca laba aksioma. Pielietojama reālajā dzīvē – lai panāktu izmaiņas savā dzīvē, ir nepieciešams saprast, ko tu jau esi sasniedzis un uz ko tu tiecies tālāk. Un vēl labāk ir zināt visus iekšējos orientierus un ierobežotājus, kuri nosaka tavu kustību uz priekšu. Praktiskajā psiholoģijā liela nozīme ir jautājumiem, kurus jūs uzdodat sev vai cilvēkam, kurš atrodas jūsu priekšā. Un jo vairāk informācijas sniedz jautājumi, jo vieglāk ir saprast punktu A, no kura tad arī atgrūdīsies kustība uz priekšu. Uz izmaiņām un uzlabojumiem.

Es jums piedāvāju 4 iegājušos jautājumus, kuri ātri un secīgi ļauj izvilkt ārā ļoti daudz emocionālas un kognitīvi nozīmīgas informācijas. Tātad.

 

1. jautājums. Ko es jau esmu sasniedzis dzīvē.

Pēc būtības, atbildot uz viņu, jūs nonākat pie izpratnes, kas jūs esat. Par ko jūs esat kļuvuši, pateicoties ģenētikai, savām pūlēm un apstākļu sakritībai. Kas tas var būt?

Lūk, atbilde no dzīves.

Augstākā izglītība

Sportiskā forma

Daudz draugu ar labu attieksmi pret mani

Labas attiecības ar vīra vecākiem

Noformēju interjeru mūsu dzīvoklī

Protu vadīt automobili

Garšīgi gatavoju

Piedzīvoju lieliskas kāzas

Kam ir vērts pievērst uzmanību? Atbilžu skaitam. Tam, cik tās ir skrupulozas. Tam, kādā secībā tiek dotas atbildes (skatāmies, ka ir dažas prioritātes). Uz konkrētību (jeb tiekšanos uz vispārinājumiem). Tam, ka pastāv zināmas idealizācijas. Personiskajai orientācijai (mēdz būt tā, ka cilvēkam ir vairāk mērķu “citiem”, nekā sev). Izplatītajai jautājumu virzībai. Jēdzieniskajiem caurumiem (kad cilvēks nepamana kādus savus sasniegumus). Vērtību zaudējumam, galu galā.

 

2. jautājums. Ko es vēl sasniegšu.

Dzemdēšu bērnus

Iedošu izglītību bērniem

Nosvinēšu bērnu kāzas

Iemācīšos angļu valodu

Ģimenes lokā pulcēsimies svētku reizēs

Ceļošu

Priecāšos par katru dienu

Gribu saņemties, lai mazāk manis dēļ pārdzīvotu tuvinieki

Nomainīt visas negatīvās domas ar pozitīvām

Kam ir vērts pievērst uzmanību (bez jau iepriekš aprakstītajiem momentiem)? Pirmkārt. Atbilžu daudzuma starpībai uz pirmo un šo jautājumu. Atbilžu vispārinājuma pakāpei. Ka ir sasāpējuši momenti (tie parasti ir iekrāsoti ar daļiņu “ne”). Emocionālajiem marķieriem (piemēram, es PRIECĀŠOS – uzreiz rodas jautājums, kas tad notiek pašlaik). Atbilžu dziļumam – tas ir, tam, cik ilgi termiņi ir aprakstītajiem mērķiem. Svarīgi ir arī tas, vai atbildē ir zināma secība (sākumā es realizēšu to, pēc tam, lūk, to un vēl, lūk, to...). Un vēl ir svarīgi emocionālie lozungi (apmēram, “man ir viss ir pa spēkam” vai “es BŪŠU laimīga”).

 

3. jautājums. Ko es neesmu sasniedzis.

Pēc būtības, atbildot uz viņu, jūs apzināties kritiskuma pakāpi, kura jums piemīt attiecībā pret sevi.

Turklāt runa ir kā par kritiskumu no vārda “saprātīgums”. Tā arī par kritiskumu, kurš ceļas no sevis pašaustīšanas un nopelšanas. Plus jūs izvelkat jūsu vilšanās, neveiksmes un citus jūs frustrējošus notikumus.

Lūk, atbilde no dzīves.

- nepiedzemdēju bērnus

- nesanāca nodarboties ar pareizu ēšanu

- nesanāca iemīlēt fotografēšanu

- nepavizinājos pa amerikāņu kalniņiem

- nesanāca būt pārliecinātai par sevi

- nesanāca lasīt vairāk grāmatu

- nesanāca iemācīties neatlikt darbus uz vēlāku laiku

- neiemācījos neiecikloties uz sīkumiem

Kam ir VĒRTS pievērst uzmanību (bez jau iepriekš aprakstītajiem momentiem). Vai mainās atbilžu došanas forma (kā piemērā). Un, ja mainās, tad, ar kādām domām un jūtām tas ir saistīts. Atbilžu globālismam (vai nenotiek fokusa pārbīdīšana no kaut kā globāla uz sīkumiem, un otrādi). Disonansei starp atbildēm uz 2. un 3. jautājumu. Piemēram, trešajā sekcijā atbilde ir (nesasniedzu), bet otrajā (sasniegšu) tās nav.

 

4. jautājums. Ko es vairs nesasniegšu.

Pēc būtības, atbildot uz viņu, jūs apzināties savas ierobežojošās pārliecības un vēlreiz saduraties ar vilšanām (vai pat ar frustrāciju/bezspēcību), kas ir notikušas jūsu dzīvē. Parasti, atbildot uz šo jautājumu, ir vērts vairāk uzmanības pievērst jūsu emocijām, nevis tikai “sausām” atbildēm.

Lūk, atbilde no dzīves.

Vadošu amatu (tas nav man)

Nelēkšu ar izpletni

Nespēšu atteikt cilvēkiem

Kam ir VĒRTS pievērst uzmanību (bez jau iepriekš aprakstītajiem momentiem). Ierobežojošu pārliecību esamībai. Atbilžu pamatotībai. Tam, cik pārdomātas ir atbildes (tieši šajā jautājumā psiholoģiskās aizsardzības uzpeld visbiežāk).

Pamēģiniet šo metodiku ar sevi un ar saviem klientiem, priecāšos izdzirdēt jūsu domas vai personīgo pieredzi, izmantojot šos 4 jautājumus tādā secībā. Veiksmi Jums!

 

Pievienots 12.09.2017

https://www.b17.ru/article/dobilsya_ili_net/

Tulkots ar autora atļauju

Tulkoja Jānis Oppe